четвер, 26 травня 2022 р.

"Моя Вкраїна в мене в крові... "


(До  80-річчя від дня народження поета і перекладача, лауреата Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Петра Миколайовича Скунця .)  

Народився 20 травня 1942 року в селиці Воловому (нині смт Міжгір'я, нині Закарпаття). У 1963 році закінчив Ужгородський університет. Працював в обласній молодіжній газеті. Був редактором Закарпатського обласного видавництва. Редактор газети «Карпатська Україна». Голова Закарпатської організації Народного Руху України. Відомий в Україні та за її межами . Автор понад десяти поетичних книг. Досвідчений перекладач з абхазької, азербайджанської, башкирської, білоруської, комі, молдавської, німецької, осетинської, російської, словацької, таджицької, татарської, угорської, чеської, чеченської мов. З 1964 р. - член Спілки журналістів. У його доробку близько чотирьохсот нарисів, інтерв'ю, літературно-мистецьких, критичних, публіцистичних, суспільно-політичних статей, рецензій. Протягом творчої діяльності П.Скунць займався редакторською працею - упорядкував і відредагував близько півсотні книг...

Помер 30 квітня 2007 року в Ужгороді.  Похований на цвинтарі Кальварія.

 Бібліотека –філія № 5 с.Олешник КЗ «Виноградівської публічної бібліотеки» пропонуємо користувачам книгозбірні переглянути віртуальний огляд літератури ,  яка  є у фонді нашої книгозбірні.

                                                  

К 84

  С 46

 Петро Миколайович. Моя азбука : дит. поезія та переклади Петра Скунця / П. М. Скунць ; упоряд., підгот. текстів Н. Скунць ; післямова Х. В. Керита. – Ужгород : Ліра, 2012. – 200 с.

У Міжгір’ї гори – наче високі зелені хвилі, що накочуються одна на одну. Здається, там початок і кінець світу, там живе диво, там сонце встає і лягає спати. А десь під зорями ще дотепер відлунює колискова мамки- верховинки, що заколисувала не тільки малого Петрика, а й натомлене сонце, яке вибрало для ночівлі їх небагату, пропахлу різнотрав’ям хатинку.

                                                        

        К 84-5

         С 46


 Петро Миколайович. Нічні портрети : поезії / П. М. Скунць ; худож. М. Еней. – Ужгород : Карпати , 2003. – 152 с. : іл.

Нова книга Петра Скунця, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, увібрала цілком нові і поезії минулих років – напрочуд актуальні, глибокі, пронизані болем за сьогодення. Зрештою, осмислення минувшини у поета – це завжди несподіване, часто провісницьке осмислення сьогодення.



К 84

 С 46

Петро Миколайович. Один  / П. М. Скунць ; ред. М. М. Басараб ;  Б. Досяк ; худож. О. Г. Громовий. – Ужгород : Два кольори, 2000. – 536 с.

Книга «Один» – найповніше видання поезій лауреата Національної премії імені Т. Г. Шевченка Петра Скунця. Сюди ввійшли як друковані, так і «шухлядні» твори, здійснені за чотири десятиліття творчої діяльності автора.

 


К 84-5

С 46

 Петро Миколайович. Розрив-трава : вірші, поеми, балади, переклади, мініатюри / П. М. Скунць ; ред. В. Т. Дзьоба ; худож. В. Ю. Скакандій. – Ужгород : Карпати, 1979. – 312 с. : портр.

 За народними переказами, розрив-трава – це казкове зілля, що має чарівну силу розривати кайдани, відмикати замки. Про нашу країну, що першою в світі розірвала кайдани соціального рабства, про нашого сучасника, що відкриває замки невідомості і проникає в таємниці майбутнього, розповідає нова книга автора. Іншими словами, збірка ця – поетична єдність мужності й ніжності, громадянського і особистого обов’язку перед сучасниками й перед самим собою.

 

К 84

С 46

Скунць, Петро Миколайович. Твори : Кн. 1 / П. М. Скунць ; упоряд. Н. Скунць ; передм. Т. Ю. Салига. – Ужгород : Ґражда, 2007. – 272 с.

 

Петро Скунць справді характерник і виразно індивідуальна та самобутня особистість. Він ніколи не «грав чужих ролей», не підлаштовувався навіть під тих, кого любив на усю повноту свого серця. Він завжди виконував власну роль – роль Петра Скунця – у житті й творчості.

Зайти в Скунцевий світ не складно, трудніше зрозуміти. Це розуміння відкривається не кожному або ж кожному по-своєму, тому й розгортаємо творчий світ Петра Скунця у зворотній хронології написання творів: від ще недавнього Скунця до зовсім юного мрійливого лірика.

Тут його душа. Тут його життя. Тут він сам – близький і далекий, рідний і чужий, приречений на одинокість ,та позбавлений самотності.          

 

К 84

С 46

 П. М. Твори. Кн. 2 : [поезії] / Петро Миколайович Скунць ; упорядкув. та підгот. текстів Н. Скунць. – Ужгород : Ґражда, 2008. – 248 с. : іл.

 П. Скунць справді характерник і виразно індивідуальна та самобутня особистість. Він ніколи не «грав чужих ролей», не підлаштовувався навіть під тих, кого любив на усю повноту свого серця. Він завжди виконував власну роль – роль Петра Скунця – у житті й творчості.

Зайти в Скунцевий світ не складно, важче зрозуміти. Це розуміння відкриється не кожному або ж кожному по-своєму, тому й розгортається у книзі творчий світ Петра Скунця у зворотній хронології написання творів: від ще недавнього Скунця до зовсім юного мрійливого лірика.

                                                                    


 К 84

С 46

 Петро Миколайович. Твори : Кн.4 : Відпустка від життя / П. М. Скунць ; упоряд. Н. Скунць ; передм. С. Д. Федака. – Ужгород : Ліра, 2011. – 216 с.

 

Зараз дуже модні різноманітні шоу, на яких співаки танцюють, художники займаються кулінарією, актори – спортом тощо. Спостерігати за новими гранями таланту завжди цікаво і захоплююче. У даному виданні маємо щось подібне. Кожний текст тут сприймається як вірш, написаний без рим і відчутної метрики, але таки більше за законами поезії, ніж прози: розкута асоціативність, шалений темпоритм, багатозначні алегорії, ударна кінцівка. А головне – набагато вільніше ставлення до фабули і прототипів, ніж у прозі як такій. До цих творів не можна підходити як до історичного документа. Вони максимально суб’єктивні, емоційно насичені. Є тут дещо сказане суто заради красного слівця, бо у поезії без того просто неможливо.


 К 84-5

С 46

 Петро Миколайович. Сейсмічна зона : поезії / П. М. Скунць ; ред. Н. В. Мельник ; худож. Ю. Г. Новикова. – К. : Дніпро, 1983. – 126 с.

 

Відомий український радянський поет дебютував у літературі книжкою «Сонце в росі», яку тепло привітав М. Бажан. Згодом побачили світ іще кілька його збірок, що повною мірою засвідчили силу і неординарність обдарування їхнього автора. Тут представлено кращі вірші з попередніх видань поета.

 




К 91.9: 83.3

С 46

Петро Скунць - поет, публіцист, громадський діяч : до 70-річчя від дня народження : бібліогр. покажч. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад. : М. Б. Бадида, О. А. Канюка ; відп. за вип. Л. З. Григаш. – Ужгород : Вид-во В. Падяка, 2012. – 112 с. : кольор. іл. – (Корифеї Закарпаття: бібліографія).

Бібліографічний покажчик «Петро Скунць – поет, публіцист, громадський діяч» сьомий у серії «Корифеї Закарпаття: бібліографія», підготовлений до 70-річчя від дня народження П. Скунця (1942-2007), вміщує в основному матеріали, що розкривають дотепер малодосліджену частину творчої спадщини однієї з найяскравіших постатей літератури нашого краю та України – його публіцистичну, журналістську та громадську діяльність.


Чекаємо на Вас в бібліотеці.

Немає коментарів: