пʼятницю, 25 серпня 2023 р.

«Україно! Ти в нас, як матінка - одна»

 24 серпня 2023 року. 547-й день війни в Україні. В Україні святкують 32-гу річницю незалежності.  А ще найбільше державне свято — День Незалежності нашої держави.

    З нагоди відзначення свята «Україно! Ти в нас, як матінка - одна»  бібліотека – філія №5 с. Олешник провела патріотичну бесіду «Державні та народні символи моєї Батьківщини» .Цікаво і змістовно було проведено бесіду  бібліотекар розповіла присутнім про ухвалу Акта проголошення Незалежності України та його історичне значення для нашого народу.

 На завершення бесіди   бібліотекар з користувачами бібліотеки провели Флешмоб . Вийшли на вулицю діти перехожих вітали з днем Незалежності України і дарували повітряні кульки ,людям було цікаво і приємно, що їх привітали з цим святом .Флеш моб  приніс позитив радість, усмішку любов в серця людей , потім була  вело- акція  «В моєму серці Україна » на буйволину  ферму.



середу, 23 серпня 2023 р.

"Український прапор -кольори ,що надихають"

                                 Історична довідка 

 "Український прапор -кольори ,що надихають"

    "На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України постановляю установити в Україні День Державного Прапора України, який відзначати щорічно 23 серпня», – йдеться в Указі Президента України від 23.08.2004 № 987/2004

   Державний Прапор України – стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

  У 2009 році було внесено зміни до цього указу й засновано щорічну офіційну церемонію підняття прапора 23 серпня по всій Україні.

Державний прапор – невід’ємний атрибут кожної країни, що уособлює самобутність та спадкоємність її державотворчих традицій. Його еволюція у своєрідний спосіб відображає багатовікові процеси розвитку, становлення та життєдіяльності державних утворень.Синій та жовтий кольори прапору символізували Київську Державу ще до християнизації Русі. Це були також кольори герба Галицько-Волинської держави, більшості міст Київщини та загалом України.З революцією 1848–1849 рр. пов'язана поява українського прапора (жовтого з блакитним) в австро-угорській частині України. У жовтні 1848 р. Головна Руська Рада у Львові ухвалила жовто-синє сполучення кольорів прапора. Ці колірні сполучення швидко поширились на українські землі, що перебували на той час у складі Австро-Угорщини, а після революції 1905 – 1907 рр. у Росії – і в Наддніпрянській Україні.

З початком Першої світової війни 1914 – 1918 рр. на західноукраїнських землях найбільше поширюється поєднання жовто-блакитних кольорів. Ці прапори супроводжували на західноукраїнських землях і відзначення 100-річного ювілею Великого Кобзаря.22 березня  1918 р. Центральна Рада в Києві ухвалила "Закон про державний прапор Української Народної Республіки", який був жовто-блакитним. У 1918 р., у період Гетьманату Павла Скоропадського, порядок кольорів було змінено на синьо-жовтий. Таким він залишився і в період влади Директорії.

У листопаді 1918 р. у Львові Українська Національна Рада затвердила "Тимчасовий основний закон", який дав назву новоствореній державі – Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР)

Артикул 5 цього закону проголошував прапор держави – блакитно-жовтий.

20 березня 1920 року ухвалено крайовий синьо-жовтий прапор для Закарпатської України, а 15 березня 1939 р. він був прийнятий як державний прапор Карпатської України.

 Із проголошенням незалежності України віддали належне синьо-жовтому знамену й визначили його національним символом козацтва впродовж багатьох століть. Український народ не міг відкинути історичну традицію створення своєї держави саме під цим знаменом. А 28 січня 1992 року Верховна Рада України затвердила державним прапором України синьо-жовтий стяг.

Упродовж історичного становлення Української держави  синьо-жовтий прапор був символом боротьби за національні та соціальні права українського народу і за часів незалежності став        Державним Прапором України. У ньому втілені віковічні прагнення до миру, праця, краса і багатство рідної землі.                     

Український прапор – сьогодні це справжній символ боротьби і незламності країни, національної єдності, честі та гідності! В усьому світі синьо-жовтий колір нашого стяга уособлює сміливість, незалежність, демократичні цінності й найкращі чесноти, властиві мужньому українському народові. І це, звичайно, ж колір нашої перемоги, яку впевнено наближають наші Збройні сили України, усі працівники на фронті і в тилу, наші міжнародні партнери! І вона неодмінно буде за Україною!

З Днем Державного Прапора України!