неділю, 27 вересня 2020 р.

Місцеві вибори в Україні - 2020

 

                 Місцеві вибори в Україні - 2020. Кого та як обиратимемо?


25 жовтня, в Україні відбудуться чергові й перші місцеві вибори. Одночасно.

Під черговими виборами мається на увазі традиційне голосування за кандидатів у мери, голів сільських і селищних рад, під першим – те, що українці вперше обиратимуть депутатів до рад усіх рівнів від громад.

Як це буде насправді – розбираємося далі.

Чергові та перші вибори. Кого обираємо?

Перші вибори відбудуться в 1439 об'єднаних територіальних громадах –  українці обиратимуть депутатів сільських, селищних, міських рад, а також сільських, селищних, міських голів.

Зважаючи на укрупнення районів в Україні (замість 490 стало 136) перші вибори відбудуться також у 119 райрадах. З їхнім списком можна ознайомитися в додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 14 серпня № 176.

Чергові вибори відбудуться в усіх 24 областях України, і обиратимуть на них депутатів місцевих рад та сільських, селищних, а також міських голів.

Як обираємо?

Вибори міських голів (мерів) відбуватимуться за мажоритарною виборчою системою абсолютної більшості.

Таким чином, у населених пунктах з понад 75 тис. жителів обраним міським головою буде вважатися кандидат, який набере 50% голосів і більше.

Якщо жоден претендент на крісло градоначальника не набере половини й понад половину голосів, то можливе проведення другого туру. До нього пройде двоє кандидатів, які отримали найвищу підтримку виборців у першому турі.



ЦВК

Вибори сільського, селищного, міського голови у населених пунктах з менш ніж 75 тис. жителів відбудуться за мажоритарною виборчою системою відносної більшості.

Це означає, що переможе кандидат, який отримав більшу кількість голосів, ніж будь-який з його суперників. У разі якщо двоє або більше кандидатів отримають однакову підтримку виборців, буде призначено другий тур.

Вибори депутатів до обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад у територіальних громадах із кількістю виборців 10 тис. і більше проводяться за системою пропорційного представництва з відкритими виборчими списками.

У такому разі виборець може обрати не лише партію, а й бажаних для себе кандидатів від неї.

Виборчий бюлетень під час такої системи голосування матиме такий вигляд.



ЦВК

В одному ряду по черзі зліва направо в ньому буде вказано:

        визначений жеребкуванням номер кожної організації політичної партії;

        повна назва відповідної організації партії, прізвище, ім’я та по батькові кандидата в депутати, включеного до єдиного виборчого списку під першим номером без зазначення номера;

        два квадрати: порожній квадрат – для волевиявлення щодо організації політичної партії та квадрат із нанесеним трафаретом – для волевиявлення щодо кандидатів, включених до відповідного територіального виборчого списку організації партії;

        виборчий список із прізвищами, ініціалами всіх кандидатів та їхніми порядковими номерами трафаретним форматом зверху донизу, за якими їх включено до відповідного територіального виборчого списку організації партії, у дві колонки.

Якщо виборець зробив запис (позначку) у квадраті із нанесеним трафаретом для написання номера кандидата в депутати, якого підтримує, в графі організації партії, яку він не підтримав, вважається, що такий виборець підтримує весь територіальний виборчий список кандидатів у депутати від організації партії без надання підтримки окремому кандидату.

Голосування за кандидатів дає змогу виборцям впливати на черговість їхнього проходження до відповідної ради.

Вибори депутатів сільської, селищної, міської ради в громаді до 10 тис. виборців проводяться за мажоритарною системою відносної більшості.

У такому разі територія громади поділяється на округи, в кожному з яких може бути обрано не менше двох і не більше чотирьох депутатів. До місцевих рад пройдуть кандидати, які отримали найбільшу кількість голосів.

Виборці депутатів сільської, селищної, міської ради отримають ось такий бюлетень.

 



ЦВК

У ньому буде вказано:

порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до виборчого бюлетеня зареєстровані у відповідному виборчому окрузі кандидати;

прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності);

суб’єкт висування кандидата, у разі якщо кандидат висунутий шляхом самовисування, міститься позначка "самовисування";

відомості про рік народження, посаду, місце проживання кандидата.

Праворуч від порядкового номера та прізвища кожного кандидата розміщується порожній квадрат. Підтримати своїм голосом можна лише одного кандидата, поставивши позначку "плюс" (+) або іншу в квадраті навпроти його прізвища.

Якщо проголосувати більше ніж за одного кандидата, то виборчий бюлетень буде визнано недійсним. Таке може статися також, якщо виборець не проголосував за жодного з кандидатів або якщо неможливо встановити зміст волевиявлення.

Скільки бюлетенів отримає виборець?

Це залежить від населеного пункту. Як зазначає громадянська мережа "Опора", в їхній більшості виборець отримає 4 бюлетені.

Наприклад, жителі населених пунктів, де нараховують до 10 тис. виборців, отримають 4 бюлетені. Вони голосуватимуть за:

голову населеного пункту (в цьому випадку сільського голову);

депутатів відповідної ради (в цьому випадку депутатів сільської ради);

депутатів районної ради;

депутатів обласної ради.

Як ми вже згадували, для голосування за сільського голову буде бюлетень тільки із зазначенням кандидатів, а для голосування за районну та обласну ради виборець отримає бюлетень нової форми, де потрібно буде обрати партію, а в сусідньому квадраті вписати цифри, що позначають номер кандидата цієї самої партії зі списку праворуч.

 


"Опора"

Громадяни, які проживають у населених пунктах з 10 тис. і більшою кількістю виборців, теж отримають 4 бюлетені. В одному з них треба буде обирати серед прізвищ кандидата на посаду міського голови, а в інших – проголосувати за партію і в сусідньому осередку вписати номер кандидата від цієї самої партії.

Але не без винятків

Наприклад, виборці Житомира, Кривого Рогу, Кропивницького, Полтави, Херсона отримають по 5 бюлетенів, тому що, крім стандартного набору, є ще вибори до районних рад.

У ці бюлетені також треба буде вносити дві позначки – традиційну "галочку" за партію і в сусідній комірці вписувати номер кандидата від цієї самої партії.

Також 5 бюлетенів отримають деякі виборці в Чернігівській області, але, як пояснюють в "Опорі", там дещо інші обставини.

"В одномандатному виборчому окрузі № 208 цього самого дня відбуватимуться довибори до Верховної Ради. Бюлетень буде звичним – із прізвищами кандидатів. Такі бюлетені отримають виборці Бахмацького, Борзнянського, Куликівського, Менського, Талалаївського та частини Ічнянського районів", - йдеться в повідомленні.

Крім того, винятком із загального підходу за кількістю бюлетенів є Київ. Усе тому, що в столиці виборці отримають по 2 бюлетені – тільки для голосування за мера і за депутатів міської ради.

По 3 бюлетені отримають виборці, які мають виборчу адресу на підконтрольних українській владі територіях Донецької та Луганської областей – для голосування за очільника свого населеного пункту, за депутатів до місцевих рад та за депутатів до районної ради. Виборів до обласних рад там не буде.

 

https://ua.112.ua/golovni-novyni/mistsevi-vybory-v-ukraini-2020-koho-ta-iak-obyratymemo-549330.html