четвер, 7 травня 2020 р.

«В книжковій пам'яті - миттєвості війни»

2020-й – рік 75-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Працівники бібліотеки-філії с. Олешник організували книжково-ілюстративну виставку «В книжковій пам'яті - миттєвості війни».
       Книги, альбом, матеріали виставки нагадають суспільству про внесок України у перемогу над нацизмом і ті втрати та жертви, яких зазнав український народ у роки Другої світової війни.




Запрошуємо всіх до перегляду книжкової виставки.







 Україна в Другій світовій війні: погляд з ХХІ століття : історичні нариси у 2 кн. – Київ : Наукова думка, 2011. – 943 с.

У виданні висвітлюється широке коло концептуальних питань одного з найбільш драматичних періодів історії України – періоду Другої світової та Великої Вітчизняної воєн.
На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів джерел, більшість з яких вводиться до наукового обігу, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької та румунської окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, діяльності самостійницьких інституцій, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та відбудовний період, з’ясовуються долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.
Видання розраховано на всіх, хто цікавиться минулим України.




 Ніхто не забутий, ніщо не забуте / В.Д.Ольшанський, В.К.Бондар, М.А.Царьов. – Київ : Україна, 2011. – 856 с.

У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні Великої Вітчизняної війни, стійкість і мужність радянських воїнів, народних месників, які ціною власного життя наблизили величний День Перемоги.
У виданні вперше представлено інформацію про так звані «окупаційні фонди» державних архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був здебільшого засекреченим і недоступним для дослідників. Тож його публікація слугуватиме розширенню джерельної бази дослідження історії Другої світової війни на українських землях, відкриє нові можливості для глибшого і детальнішого вивчення нацистської окупаційної політики, усіх сфер життя населення на окупованій території. Актуалізована інформація допоможе розкриттю маловідомих сторінок історії України 1941—1944 рр. У контексті загальнолюдської трагедії найжорстокішої зі світових воєн, що є важливим також з погляду міжнародного співробітництва в гуманітарній сфері, сприятиме захисту соціальних інтересів і гідності жертв націонал-соціалістського режиму, попередженню загрози тоталітаризму, поширенню взаєморозуміння між народами світу.


Безсмертя [Текст]: кн. пам’яті України, 1941 – 1945 / П. Панченко, С. Андрушко, О. Артьомов та ін. - К.: Кн. пам’яті України, 2000. – 872 с.: ілюстр.

У завершальному томі історико – меморіального серіалу «книга пам’яті України» вперше опубліковано аналітико – документальний матеріал про вагомий внесок українського народу в перемогу над фашизмом. Це видання - скромна данина незгасної пам’яті про тих, хто загинув на полях битв за честь, за свободу і незалежність Батьківщини, хто, незважаючи на розбіжність у політичних поглядах, залишився патріотом України до останнього подиху. На підставі поіменного обліку загиблих у боях узагальнено дані про військові втрати України у роки Великої Вітчизняної і другої світової воєн. Оприлюднено понад 300 документальних фото і кадрів кінохроніки воєнних літ, багато з яких читач побачить уперше. Книга, в якій простежується єдина історична концепція, пропонує читачеві й інші, неусталену оцінки, висновки, узагальнення українських істориків щодо подій тих далеких років. Редколегія не завжди поділяє їхні погляди, спростування чи заперечення. Вкотре засвідчується історична реальність: ще й досі звучить відлуння тих неоднозначних подій,які на довгі десятиріччя роз’єднали націю. Але для матері – України всі діти рідні, вона не може забути жодного з них. Видання гідно поповнить бібліотеку новітньої історії України. Воно призначене для широких верств читачів: наукових працівників, викладачів і студентів вузів, курсантів, учнів, службовців органів державної влади – всіх, хто не байдужий до майбутнього нашої Вітчизни, хто прагне знати правду про найстрашнішу і історії людства війну.