понеділок, 15 лютого 2021 р.

"Герої сьогодення – Небесна Сотня"

Час… У кожного із нас з ним свої рахунки, а в України особливі. Більше 350-ти років на шляху боротьби за  незалежність, український народ завжди приносив у жертву своїх найкращих синів і дочок. Останніми у цьому довгому списку стали Герої Небесної Сотні. Чи можемо ми, забути невинно убитих? Лише одна відповідь Ні!

Ще довго  з покоління в покоління будуть передавати батьки синам і дочкам, а ті своїм дітям спогади про тих хто залишив життя у 2013-2014 роках на Майдані. Ця подія сколихнула весь світ не залишила байдужою жодної душі. Люди висвітлюють свої почуття від цих подій через картини, вірші, пісні, книги. 

До Дня вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні пропонуємо увазі користувачів, Інформаційно- бібліографічний огляд літератури "Герої сьогодення – Небесна Сотня"






Портников, Віталій.

 Дзвони майдану/ В. Портников; ред.. Н.Бордукова.- К.: Акта, 2018.-502с. 

Дана книга є закінченням трилогії, яку започаткували книги «Богородиця у Синагозі» і «Тюрма для янголів». Вона охоплює тексти  політичної публіцистики, написані упродовж жовтня 2011 – січня 2018 років, які представляють собою щоденникові записи, що пов’язані з людьми, місцями, роздумами. Це – щоденник Майдану. В ньому представлено те, як насправді розвивалися події з дня, коли розпочався Майдан і безпосереднім очевидцем яких був сам автор книги.  


Котлярчук, Андій.

Добровольці. Доба героїв/ А. Котлярчук. – К: Мистецтво, 2019. – 320 с. : іл..- Укр. І англ. мова.

Фотопроект історії війни Андрія Котлярчука присвячено добровольцям, ветеранам АТО. Проект довжиною у п`ять років: 2014–2018 рр. Фотозйомка здійснювалася на нульових кілометрах. У виданні репродуковано невипадкові світлини відзняті на чорно-білу широку плівку. Використано тільки квадратний кадр. Сотні кілометрів уздовж тонкої лінії дотику, сотні вдумливих кадрів, сотні портретів бійців до та після бою. Ілюстративний ряд супроводжують сотні висловлювань, спогадів, спостережень учасників подій. Фотопроект не випадковий, продуманий автором з самого початку. Перша частина фотопроекту експонувалася у Верховній Раді України, а також демонструвалася у багатьох музеях різних міст України. Виставка була представлена у Національному художньому музеї Грузії. У виданні репродуковано великий масив світлин, через які ми бачимо, як поступово відроджувалася могутність української армія. Зйомки зроблені у єдиному художньому ключі, портрети бійців дивляться на глядача неначе з батальних полотен минулих часів. У цих обличчях ми фіксуємо мужність та рішучість до перемоги. До книги увійшло також багато зображень жанрових сцен, пейзажів та натюрмортів. Чи можливо знайти на війні естетику? Чи реально показати карколомні моменти протистояння привабливо? Чи можна поєднати документалістику з художнім баченням? Відповіді на ці та інші питання дає проект Андрія Котлярчука з виразною назвою «Добровольці. Доба героїв».


Якубова Л.

        "Русский мир" в Україні: на краю прірви. ‒

K.: TOB "Видавництво "КЛІО”", 2018. ‒ 384 с.


Системна ментальна, ідеологічна та методологічна криза, про яку йшлося в наукових колах десятиріччями, вивела назовні удавнені суперечності між носіями різноспрямованих філософських доктрин (і відповідно — життєвих стратегій) у найгострішій формі — збройного протистояння.

Росії, що прагне вже не перший рік загнати Україну в пастку, лише здається, що вона повністю контролює ситуацію, що жертва в цій цивілізаційній війні — одна. Насправді Росія сама потрапила в заготовлену пастку. Причини окресленої ситуації зрозумілі всім, хто обізнаний із модерною історією обох країн.

Випробування «русским миром» стане найважчим іспитом, який Україна має скласти, аби повною мірою набути державний суверенітет, проголошений у 1991 році. Попри колосальні економічні, моральні, інформаційні навантаження та світоглядний шок не варто сприймати ситуацію як безвихідну. Так, Україна стоїть нині на краю прірви, однак у цій патовій ситуації важливо, ким вона себе відчуває: загнаною у безвихідь істотою, що має впасти і розбитися, бійцем, що вистоїть, чи птахом, що може злетіти до неба.

 


Курков А.Ю.

Щоденник Майдану та Війни /Андрій Курков; пер. з рос. В.С.Бойка;худож.-оформлювач В.М. Карасик.- Харків: Фоліо,2018. – 330с.:іл..

«Щоденник Майдану та Війни» — це перевидання книги «Щоденник Майдану», що 2015 року вийшла у видавництві «Фоліо». Це не агітаційний текст, не роман на тлі революції — це особистий щоденник письменника, фіксоване відображення життя у Києві та країні — до листопада 2014 року, включаючи окупацію Криму, і далі — початок і розвиток Євромайдану, наступних подій. Нині ж він доповнений записами автора про перипетії на сході України, роз­думами про війну, про те, як і чим, за його баченням, живе окупований Донбас чотири останні роки... «Щоденник Майдану» був перекладений і опублікований багатьма мовами — англійською, німецькою, французькою, японською та іншими. 



Добровольчі батальйони

 Катерина Гладка, Дмитро Громаков, Вероніка Миронова та ін.;упоряд.А.Шевченко; худож.-оформлювач О. А. Гугалова. – 2-ге вид., переробл. та допов. – Харків: Фоліо, 2017. – 325 с.: іл.

Чи вистояла б Україна без мужності добровольчих батальйонів? У чому сутність руху добробатів - і де його витоки? Якою була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора? І що чекає на добробати у майбутньому? На ці питання вирішила відповісти група експертів і журналістів. Проект "Добробати" - це хроніка історії руху і водночас роздуми над його природою. Створення добробатів, їхній бойовий шлях і сучасний стан - усе це безпосередньо з уст учасників подій, політиків, військових, громадських діячів та волонтерів

 




Гуменюк Б.

Блокпост:Вірші. Новели. Публіцистика/Борис Гуменюк. – К.: ВЦ «Академія»,2016.-336с.

«Блокпост» - це нова книга Бориса Гуменюка, в якій ідеться про події в Україні часів Майдану і війни на Донбасі. Як стверджує сам автор: «Я не знаю, який там із мене вояка, скоріш за все – «так собі», але свій суб’єктивний кут війни намагаюся тримати усіма доступними мені засобами. Сподіваюся, колись із таких суб’єктивних картинок складеться одна правдива мозаїка».

У віршах, новелах і публіцистичних одкровеннях цієї книжки — пережита автором правда Майдану і війни.

Так бачили, відчували і думали мільйони, а тільки він знайшов такі слова.




Миронова В.В.

Люди Донбасса.Жизнь сначала/ Вероніка Миронова;худож.-оформитель И.Н.Алексеева.- Харьков: Бібколектор,2016.- 175с.: ил

Эта книга рассказывает о переселенцах с Донбасса. С первых же страниц перед читателем предстают люди, опровергающие расхожие представления о беженцах, или, как их еще называют, «внутренне перемещенных лицах». Они не жалуются, не требуют и не хнычут, они хотят строить новую Украину, ради которой поддерживали майданы в Киеве и Донецке, помогали украинским воинам и пытались образумить людей, поверивших вражеской пропаганде. Перед нами 31 рассказ о людях позитивных, сильных, сумевших не только добиться самореализации в непростых обстоятельствах, но и стремящихся помогать другим. Ведь и автор книги — такая же нетипичная переселенка с  Донбасса, которая продолжает заниматься любимым делом в новом городе и рассказывает о настоящих людях Донбасса другим.



Рудневич М.

Я з Небесної Сотні : повість / Марко Рудневич. - [К.] : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, [2014]. - 182+194 с., зустріч. паг. - (Доросла серія). - Текст укр., рос. - Книжка-перекрутка.

 

Герой повісті молодого письменника Марка Рудневича чимось нагадує селінджерівського Голдена Колфілда. 19-річний студент Макс зі Сміли легко й відверто оповідає про своє життя — про навчання, однокурсників, родину, про свою кохану дівчину Іванку, яка вчиться в Києві, а батьки хочуть відіслати її на навчання до Франції... Але стається Майдан, і Макс зі своїм другом-однолітком їде до Києва.

Зрештою, це повість про три вирішальні доби на Майдані. Ви згадаєте все, ви ще раз переживете ті тривожні лютневі дні і, мабуть, будете плакати, і ще довго пам’ятатимете простого хлопця зі щирою душею — Макса зі Сміли...



В. Брехуненко, В. Ковальчук, М. Ковальчук, В. Корнієнко "Братня" навала. війни Росії проти україни ХІІ–ХХІ СТ. – Київ, 2016. – 248 с.

У книзі в науково-популярному форматі розглядаються численні російсько-українські війни включно з Вітчизняною війною українців за незалежність, яка розпочалася зі вторгнення російських окупантів в Україну в лютому 2014 р. Простежено, що коріння цих війн сягають XII ст Показано, що саме війни як втілення постійних агресивних планів Московії / Росії заволодіти українськими землями визначали головну вісь російсько-українських стосунків. Описано мотиви, визрівання та хронологію війн, перебіг військових дій, наслідки війн та їхній вплив на українську перспективу. Вітчизняна війна, яку Україні доводиться вести з 2014 р., розглядається на тлі перегуків між путінською агресією та московськими стратегіями війн проти України ХV-ХХ ст.

Для всіх, хто цікавиться історією українсько-російських стосунків та історією України загалом.



Шкляр В.

Чорне Сонце : збірка / Василь Шкляр ; худож.Маріанна пащук. - 2-ге вид.- Харків:Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018.- 304 с.:іл.

 

Російсько-українська війна очима бійця полку "Азов".

Хто і навіщо затягує криваву драму? Чому гинуть найкращі? Чому місцеві вважають своїх визволителів ворогами? Яким наш герой бачить майбутнє Вітчизни? Глибока, сповнена смутку, болю й надії оповідь хлопця, якого честь і сумління змусили взяти до рук зброю.

До видання ввійшли твори "Чорне Сонце", "Танець під чортову дудку", "Крук - птаха нетутешня", "Останній шанс Захара Скоробагатька", "Високі гори у Ялті", "Цілком таємні історії".



Забужко, Оксана.

«І знов я влізаю в танк…» Вибрані тексти 2012-2016: Статті, есе, інтерв’ю, спогади./ О. Забужко.  – К.: КОМОРА, 2016.- 416 с.

Нова збірка актуальної публіцистики відомої письменниці — це книга для тих, хто не уникає чесних відповідей на нагальні питання і переймається викликами, які ставить перед українцями сьогодення. Тут ідеться про химери «поневоленого розуму» та про нові маски й форми, яких набуває в епоху мас-медіа давня війна, про пошук героїв, про знакові постаті й тексти, а зрештою про те, як гідність і спротив нав’язаним правилам гри дають нову надію європейській цивілізації. Це ексклюзивний репортаж із гарячих точок інформаційного фронту, де триває боротьба з забуттям і байдужістю, які мало не коштували нам держави.


                              Запрошуємо всіх бажаючих відвідати бібліотеку та ознайомитись з

                                                            запропонованою літературою.


Немає коментарів: