понеділок, 8 травня 2023 р.

«Рядки, обпалені війною» Перегляд літератури

                                                                             8 травня,  День пам’яті та примирення.

Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва РФ. Запроваджуючи цю пам’ятну дату, Україна прагнула доєднатися до європейської традиції відзначення перемоги у Другій світовій війні, пошанування всіх борців із нацизмом та жертв війни. Тема війни ніколи не втрачає актуальності. Тому що, перш за все, вона розкриває цінність людяності, свідомості та хоробрості. А через кілька років ми зможемо прочитати в літературі про сучасні події, і здивуватися їх схожості з далеким минулим.     
      
Шановні користувачі  ! Пропонуємо  вам   перегляд  літератури на тему»Рядки обпалені війною».


                             

 
 

821. 161.2      Гуменна Докія

   Г94            Хрещатий яр.(Київ 1941-1943):Роман-хроніка.-К:Видавництво імені Олени Теліги,2001.-    408с.

  Роман-хроніка про життя окупованого фашистськими військами Києва 1941 – 1943 років. Цей роман Докія Гуменна назвала й хронікою, оскільки правдиво й реалістично відтворила в ньому калейдоскоп подій того часу, деталі окупаційного побуту, поєднуються зображення реальних подій. Про героїчну оборону й визволення Києва від гітлерівських окупантів написано чимало, однак життя звичайних людей в окупації, як тоді казали "при німцях", багато десятиріч залишалося закритою зоною .Наскрізна проблема роману-хроніки Докії Гуменної – доля України, спроба відновлення втраченої державності, визначення місця й ролі українського народу між двома тоталітарними системами.


   


                                                                                                                                                                                                                                                                821.161.2                    

      З14                                 Загребельний П. А. Європа 45 : роман /  Павло Загребельний ; худож. І. І. Яхін. — Харків : Фоліо, 2003.  — 605 c.      

Ці романи виросли з війни. Критики називають їх пригодницькими, певно, тому, що герої переживають справді тяжкі й складні пригоди. Однак вірніше було б романи «Європа 45» і «Європа. Захід» назвати документальною розповіддю про сорок четвертий і сорок п’ятий роки в Західній Європі, відображено події кінця другої світової війни на Європейському континенті




821.161.2

 Д58           .Довженко О .Україна у огні:Повість.-К:Дніпро,1983.-351с.

 Повість було написано у 1943 році, тобто у самий розпал війни.

Вся родина Запорожців святкує п'ятдесят п'яту річницю Тетяни Запорожець. Починається війна, Тополівку захоплюють фашисти. У Тополівці обирають старосту. Усю молодь, зокрема Олесю і Христю, відправляють до Німеччини. Перебування Олесі в Німеччині. Лаврін вбиває Людвіга. Фашисти спалюють Тополівку. Німецькі війська відступають. Олеся повертається з Німеччини, зустрічається з Христею, а потім з Василем на рідній землі. Олеся проводжає свій рід на війну. Отже, можна зробити підсумок: проблеми висвітлені в кіноповісті “Україна в огні” залишаються актуальними і по сьогоднішній день.

                                  

821.161.2

   Т98                        Тютюнник Г. Вир :Роман.-К:Дніпро.-1988.-335с.

Роман «Вир» — вершина його творчості, за цей твір письменник отримав Державну премію України ім. Т. Г. Шевченка. Герої роману мешканці села Троянівка — це і непокірний та розбишакуватий Тимко, і чиста в своєму коханні Орися, і красуня Юля, і хазяйновитий дід Йонька — мають своє уявлення про добро і зло... Коли починається Вітчизняна війна, кожен з них поводиться по-своєму, бо кожен має свою правду — хтось беззаперечно стає на бік радянської влади, хтось починає співпрацювати з німцями, а хтось не може зрозуміти, що робити далі…


Немає коментарів: