середу, 24 листопада 2021 р.


ШАНОВНІ ЧИТАЧІ!!!

Ви бажаєте бути в курсі всіх сучасних новинок української та

світової літератури - тоді Вам до нас.

Пропонуємо Вашій увазі нові надходження до фонду нашої бібліотеки.

Радіймо, читаймо, насолоджуймося новою книгою!




Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2010 рік : реком. бібліограф. посіб./ ЗОУНБ, Від. краєзнавч. л-ри; Інформ.-бібліограф. від. ; уклад. : Н.М. Вачиля, О.В. Малинич, Г.В. Бобонич, І.М. Горват ; відп. за вип. Л.З. Григаш ; випуск. ред. Л.О. Ільченко. – Ужгород: Вид-во В.Падяка, 2009. – 252 с.

Календар-щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам’ятних дат у 2010 році. Основу календаря складають грунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями. Окремим розділом подано календар знаменних дат, які в 2010 році відзначатиме громадськість світу та України. Представлені матеріали з успіхом можуть бути використані не лише в бібліотеках краю, а й у регіональній пресі, культосвітніх установах, навчальних закладах тощо. 

 





Редакційна колегія обласної Книги «Реабілітовані історією . Закарпатська область». Я.В. Корсун,Д.С. Бендас,Ф.І. Буришин, Б.О. Гвардіонов, Ю.Ю.Дупко,О.М. Корсун,І.Ю. Коршинський, М.В. Марканич, М.В. Олашин, О.М. Рішко, Ю.В. Туряниця, А.М. Фукс, І.М. Чаварга.

У збірнику вперше публікуються архівні документи, що зберігаються в Державному архіві Закарпатської області та архіві Управління Служби безпеки України в Закарпатській області більшість цих матеріалів стосується періоду колективізації в селах нашого краю, який охопив майже шість повоєнних років, і тих негараздів у житі селян, що були обумовлені усуспільненням родинного майна тими селянами, які погодилися на колективну працю в колгоспах, та розкуркулення більш заможних з них – куркулів, конфіскацією їхнього майна й засуджених як „класових ворогів”, попутно обвинувачених у несплаті визначених їм податків, і чи не кожного з них – в антирадянській та антиколгоспній агітації. І перше, і друге ставало для селян реальним пугалом – злединне існування в колгоспах або ж табірна баланда в неволі.

 

 

 


 


Виноградів, 2019. — 148 с.

Єдна из майхарактерних рис русинської менталіти є сохташ удноситися до тягот життя из незмінним легким гумором, ніколи не злим, злегка самокритичним, но тонким, острим и далеко не простим. Пудкарпатський фігляр говорит лаконічно, точно, лишаючи слухачам многое догадоватися самим, та сим и досігаючи комічний ефект. Нигда не хоче фігльов нікого вкусити, уколоти.

Збірка гумористичних оповідань, публіцистика і п’єси.

 







Кныш, С.

Белый волк с голубыми глазами [Текст] / Кныш С. – Київ : Авторское издание, 2016. – 20с.

Интересная и познавательная детская книжка с цветными картинками необходима маленькому ребенку. Пусть у него будет много счастливых дней от приятных неожиданных встреч, как это случилось у мальчика Рика с белым волком, и оттого, что рядом с ним есть верные друзья Лакки и Вилли.

 



Альманах русинської літератури / закарпатськоє обласноє научно-културологичноє общество им. Александра Духновича, Русинськый културологічный клуб ; ред., вступ. слово Ю. Шиповича. – [Мукачево : Карпат. вежа], 2021. – 120 с. : іл.

 

Альманах представляє здобутки русинської літератури Закарпаття. Представлено не лише прозові та поетичні твори 27 авторів, а й короткі біографічні довідки про авторів.

 

 

 


                                                  Малиньо, Софія.

Кухоль щастя/ С. Малиньо; упоряд І. Ребрик,передм. Н. Ференц.-Ужгород: Вид-во «Гражда»,2020.-496 с: фото.

До книги увійшли твори з прижиттєвих видань поетки, укладені за тематичним принципом, її автобіографічний етюд і фотоматеріали. Сьогодні це найповніше зібрання творів авторки.

Основними темами її творчості стали любов до України, інтерес до її історії, прославляння Бога та видатних постатей, проблеми рідної мови, описи природи та заклики до її збереження, звертання до громадсько активних особистостей з метою активізації їхніх державотворчих змагань

 

 

 


Ханта І.В.

Співаночки мої милі/Іван Хланта, запис,упоряд., підгот. Текстів,вступ. Ст..,слов. Та алф.. покажч.- Ужгород : ТДВ «Патент»,2020.-824с. : іл..

До унікального збірника «Співаночки мої милі» (2020. – 824 с.) увійшло понад 10 тисяч народних коломийок, записаних Іваном Хлантою від талановитих співаків і музикантів закарпатського села Колочава, що на Міжгірщині. До слова, цей жанр народнопісенної творчості побутує тут здавна. Оригінальні та неповторні коломийки зібрані під час наукової експедиції в 2006 році. Частина з них публікується вперше. Ця книга – титанічна праця вченого зі збереження такого жанру народної пісенності, як коломийки, які в Колочаві, як і в інших місцевостях Карпат, називають також співанками, співаночками.

 






Павло Роберт. Підкарпатська Русь: формування національної самосвідомості (1848-1948). Вид. 2-е перероб., доповн. / Передм. В. Фенича; Випуск. ред., покажч. Л. Ільченко; Ред. В. Падяк. ‒ Ужгород: Вид-во Валерія Падяка, 2021. ‒ XLVIII с. + 768 с.

Книга є перекладом англомовного видання "The Shaping of a National Identity: Subcarpathian Rus’, 1848-1948" (1978) відомого американського україно- та русинознавця проф. Павла Роберта Маґочія, який тривалий час очолює кафедру українських студій Торонтського університету у Канаді. Монографія зосереджує увагу на специфічних особливостях формування карпаторусинської національної ідентичності на Підкарпатській Русі (нині Закарпатська область України) впродовж цілого століття ‒ з часу Весни народів (1848 р.) й до завершення Другої світової війни, за результатами якої колишня провінція Угорського королівства, далі ‒ Австро-Угорської монархії, автономна область у складі демократичної Чехословацької республіки, переживши також угорську окупацію у часи війни, була приєднана (без будь-якого плебісциту корінного населення) до радянської України у складі Радянського Союзу.

 

 



Сташко, Юлій. Графіка : альбом / упоряд. І. Небесник. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2020. – 60 с. : іл.

В альбомі представлено роботи ужгородського художника і мистецтвознавця Ю. Сташка, творчість якого стала яскравою сторінкою в графічному мистецтві Закарпаття другої половини XX ст.

Невеликі за розміром роботи графіка-експериментатора від¬творюють виразні картинки народного життя в серіях “Ярмарок”, “Базар”, “Торги”, приваблюють силою кольорового вислову в закарпатських краєвидах та натюрмортах.

 





Бібліотека як важлива складова загальнокультурних процесів сучасності Матеріали науково-практичної конференції, присвяченої 75-річчю Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка Департамент культури Закарпат. облдержадмін., КЗ "ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка" Закарпат. обл. ради; уклад. Л.З. Григаш; кор. Н.М. Бондаренко; Відп. за вип. О. Канюка

Збірник матеріалів науково-практичної конференції, присвяченої 75-річчю Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка, містить статті бібліотечних фахівців Закарпаття. В статтях відзначаються певні здобутки книгозбірень за останнє п’ятиріччя, а також проблеми та виклики, що постають перед бібліотеками в реаліях сьогодення. У конференції також взяли участь провідні фахівці Національної бібліотеки України ім. Я. Мудрого. Видання доповнено короткими довідками про структурні підрозділи Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка та про публічні бібліотеки краю, а також ілюстровано фотофактами з життя бібліотек області.

 

 

 

 




Винницька Ярина КОВЧЕГ МУЗИКА / Ярина Винницька. — Львів : Видавництво Ковчег, 2020. — 52 с.

Ця книга — путівник по українській музичній спадщині від архаїчних колядок до «Червоної Рути». Тут зібрані усі найзнаковіші постаті українського музичного пантеону, унікальні музичні артефакти, цікаві історії з життя українських композиторів.

Книга є фактично програмою одноіменного концерту-хрестоматії, що вмістить найкращі шедеври української музичної спадщини — народні пісні, давні духовні наспіви, шедеври українського бароко, музику класиків і сучасних українських композиторів — під диригуванням Оксани Линів за участі найкращих українських етногуртів — «Даха Браха», «Хорея Козацька», «Курбаси», Уляни Горбачевської, Молодіжного симфонічного оркестру України, чоловічого хору «Дударик», Київського дівочого хору ім. М. Лисенка. За QR-кодами, розміщеними у книзі, можна буде прослухати усі головні музичні доріжки концерту.

 



Авраменко О.

Українська мова та література: Збірник завдань в тестовій формі. ЗНО 2020. 2 частина/ Олександр Авраменко. – Київ: Грамота, 2019. – 144с.

 

Посібник укладено відповідно до чинних програм з української мови та літератури для закладів загальної середньої освіти й нової програми до ЗНО-2020. Збірник містить завдання в тестовій формі з української мови та літератури різного рівня складності. У виданні подано дванадцять варіантів орієнтовного тесту у форматі ЗНО.

 

 

 

 


Карпатська діаспора : евреи Подкарпатской Руси и Мукачево (1848/1948) / Йешаягу А. Елинек. - Ужгород : В. Падяка, 2010. - 498. : [рецензія] / Ганна Півовар // Дух і Літера. - 2012. - № 24. - С. 295-298


Книжка охоплює історію закарпатського єврейства (у цьому виданні, як і слід було очікувати, щодо нього послідовно застосовують термін «підкарпатське») від угорської революції 1848 року та, передусім, утворення 1867 року двоєдиної австро-угорської монархії до майже цілковитого знищення єврейської громади реґіону під час Голокосту, пунктирно обмальовуючи долю нових/ старих громад Закарпаття в складі УССР та вихідців із нього у повоєнній Чехословаччині та країнах Заходу.


Календар краєзнавчих памятних дат Закарпаття на 2021 рік Департамент культури Закарпат. облдержадмін., КЗ "ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка" Закарпат. обл. ради; уклад.:О.О.Шелак,М.Б. Бадида 


Календар-щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам’ятних дат у 2021 році. Основу календаря складають ґрунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями.

Цьогорічне видaння відкривaється переліком основних крaєзнaвчих знaменних тa пaм’ятних дaт 2021 року. (Можливі неточності пояснюються тим, що друковaні джерелa, якими уклaдaчі користувaлись при підготовці видaння, не зaвжди розрізняють стaрий і новий стилі). Якщо у минулорічних випускaх вже містилaсь довідкa щодо цьогорічного ювілярa чи знaменної події, то у переліку вміщено відповідне посилaння (“Текстовa довідкa…”). Ювілейні стaтті вміщені в другій чaстині покaжчикa. Відбір літерaтури тa документів зaкінчено в основному в серпні 2020 р. Окремим розділом подaно кaлендaр знaменних дaт, які відзнaчaтиме в 2021 році громaдськість світу тa Укрaїни.

 

 





Маланюк Є.

Малоросійство: трактат/ Маланюк Євген – Київ: Видавництво              « Український пріоритет», 2021.- 48с.

Ця книжка могла б допомогти українцям зробити свою державу успішною одразу після проголошення відродження Незалежності 1991 року. Та один уряд змінював інший, а їхня суть залишалася незмінною - МАЛОРОСІЙСЬКОЮ, отже цю книжку вони не друкували. Не друкує її також і нинішній, уже післяреволюційний уряд. Чи не з тієї ж причини?

 

 

 


Пожежна служба Закарпаття: минуле і сучасне / Заг. редакція – В.І.Нитки. – В-во «Карпатська Вежа», 2009. – 248 с.:іл..


У книзі вперше висвітлено процес становлення і розвитку пожежної справи на Закарпатті впродовж останніх чотирьох віків аж до наших днів, адже ранні писемні згадки про цю службу датуються XVIII століттям. Уже 1735 року казною міста Ужгорода видано «обширний пожежний регламент», а з 1887-го у краї діють три види пожежної охорони: державна, приватна і добровільна.

Читач відкриє для себе також багато цікавих і несподіваних моментів, які стосуються часів Закарпатської України і радянського періоду – особливо участі закарпатських пожежників у ліквідації наслідків чорнобильської біди й гасіння особливо складних пожеж, які виникали у тунелях і на нафтопроводах.

Немає коментарів: