середу, 22 вересня 2021 р.

«З любов’ю до людей»

 

 Святкуючи 30-річчя Незалежності України, бібліотека –Філія №5 с.Олешник КЗ «Виноградівська публічна бібліотека» провела зустріч з видатними  людьми села  на тему:«З любов’ю до людей» У нашій бібліотеці є багато матеріалів, в яких розповідається про жителів нашого села. Наше рідне село – це не тільки неповторна краса природи з  багатовіковою історією,  чарівною піснею, і зрозуміло, мудрими, талановитими людьми, які тут живуть, якими ми пишаємося. А чи знаємо ми, хто є справжньою гордістю нашої землі, хто зробив і робить так, щоб про наше село всі в Україні знали?

На зустріч були запрошені:  Сігетій М.І.- Депутат Берегівської районної ради Директор Олешницької ЗОШ І-ІІІст. Сільський голова (2010-2015) )   У своєму виступі  Сігетій М.І. розповів найважливіші процеси розвитку держави від початку демократизації українського суспільства  ‒ до теперішнього часу.


.Керечан О.В. Сільський голова (1994-2006р) Автор книги  Олешник-Егреш  село на Виноградівщині.

  Великий обсяг інформації  містить книга. Вона стала своєрідною візитівкою Олешника.  Керечан О.В. у своєму виступі розповів як, збирав матеріал для книги багато читав спеціальної літератури.Він подарував книги для бібліотеки та всім присутнім. «Шановний  Олександр Васильовичу низький Вам уклін і подяка від нас за Вашу клопітку, але таку необхідну працю , роботу в архівах і під час спілкування з односельчанами. Ви внесли нову хвилю в краєзнавство рідного села».  Подякувала Любка О.С.

Керечан Г.С.   згадала про  Воїнів-афганців воїнів АТО  нашого села. Керечан  М.В. розповіла, що вона з Дротинців, але село за тридцять  років дуже змінилося дякуючи нашим працьовитим людям вона неодноразово була обрана сільським депутатом та депутатом районної ради (2010-2015).  Бібліотекар  І категорії Любка О.С.  познайомила присутніх також знатними уродженцями села.  

Це Сігетій С.В. Заслужений працівник культури України (1981)

Степан Васильович Сігетій народився 5 березня 1926 року у селянській сім’ї в селі Олешник на Виноградівщині. Любов до малювання виявив ще в шкільні роки, займався в гуртку, який вів Золтан Шолтес – один із фундаторів крайової школи малярства. Навчався в Ужгородській учительській семінарії, в якій курс образотворчого мистецтва проводив Адальберт Ерделі. Маючи таких вчителів неможливо було не полюбити мистецтво, залишитися осторонь мистецького життя Закарпаття. Працювати доводилося на різних роботах, далеких від пензля, але протягом усього життя Степан Сігетій весь свій вільний час присвячував живопису. З юних років займав активну громадську позицію, у грудні 1944 року був делегатом І з’їзду Спілки молоді Закарпатської України. Понад 20 років працював керівником ВАТ «Інтурист» у Закарпатській області, проводив роботу з розвитку і зміцнення інтернаціональних зв’язків із закордонними країнами. Нагороджений орденами «Знак пошани» та Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, медалями і почесними грамотами СРСР, України, Угорщини

За своє довге творче життя художник створив сотні полотен. В переважній більшості це пейзажі. . Сігетій – перший із художників краю, який почав малювати серію церков. Зобразив на своїх полотнах понад 80 храмів Закарпаття

Почав виставлятися на обласних та республіканських художніх виставках із 1979 року не лише на Закарпатті, а й у Вірменії, Словаччині, Угорщині, США. Перша ж персональна виставка творів Сігетія відбулася у 1982 р. у с. Олешник. Помер Степан Сігетій 3 січня 2014 року.

Любка Надія М. уродженка с. Олешник. Талановита поетеса Надія Михайлівна Любка, яка на даний час проживає в селі Сичавка на Одещині.  Вона є автором двох збірок віршів «Благословляю я життя» (2008р.), «Під священним покровом» (2012р.), двох пісенних збірок «Повір в любов» та «Срібний передзвін», переможцем обласного конкурсу поетів-аматорів Одещини «Осінь у Бірзулі» у номінації «Вірші, покладені на музику» за пісню «Вечірній порт», Лауреатом I ступеню літературного конкурсу «Ми майбутнє твоє, Україно» у номінації «поезія» в м. Южному (2011р.) 1Її твори сповнені щирою романтикою, любов’ю до життя, мудрістю і спостережливістю.

   Хочу виразити слова подяки за музичний супровід зустрічі та співпрацю Олешницькій  ДШМ. На  зустрічі прозвучали пісні «Україна - це ти», «Вишиванка», « Пісня про Олешник»,  «Тече вода каламутна».   Була оформлена  книжково-ілюстративної виставка « Є найсвятіше слово на землі високе світле Україна».

Підводячи підсумки провідний методист  Марушка М.В. сказала, що ій дуже приємно що згадали про воїнів АТО так її брат знаходиться на сході з 2014 року.






Немає коментарів: