суботу, 14 лютого 2015 р.

Історія валентинок.

У наш час "валентинкою" називають листівку коханому в день Святого Валентина. Появі "валентинок" передували слова і пісні, які улюблені говорили або співали один одному ще в середні століття.
Перші письмові "валентинки" з'явилися вже 15 столітті. Але і тут є різні думки про те, кому ж належить написання першої "валентинки"? За однією версією створення першої письмової "валентинки" приписується Герцогу Орлеанському (1415 рік), сидячому в цей час у в'язниці, в одиночній камері, і що вирішив боротися з нудьгою шляхом писання любовних послань власній дружині. Ця перша "валентинка" збереглася до нашого часу і виставлена ??в Британському музеї.


За іншими відомостями найстаріша "валентинка" була недавно виявлена ??в одній з британських бібліотек. Цей лист написаний в 1477 році. У посланні дівчина просить юнака довести, що він її дійсно любить. Вона повідомляє, що доб'ється у матері збільшення приданого, а він повинен одружуватися на ній. Цей лист було викуплено бібліотекою у британської сім'ї, в архіві якої воно зберігалося, ще в 30-х роках. І тільки минулого року його виявив один з нових співробітників бібліотеки.
Найбільшої популярності "валентинки" досягли у вісімнадцятому столітті. У той час паперовими "валентинками" обмінювалися замість подарунків. Вони придбали особливу популярність в Англії. Їх р Але винахідливість закоханих в створенні "валентинок" не знала меж. Найталановитіші писали "валентинки" у вигляді акровірша - це віршований розмір, коли перші букви кожної строфи складають разом осмислене слово, в даному випадку - ім'я коханого. "Валентинки" вирізали маленькими ножицями або проколювали маленькими шпильками у вигляді мережива, фарбували через трафарет, створювали "валентинку"-пазл або ребус або імітували середньовічний рукопис з кольоровими малюнками
А вже на початку 19 століття почалося серійне виробництво "валентинок". Спочатку це були чорно-білі малюнки, намальовані вручну на фабриці. Але з кожним роком "валентинки" ставали оригінальніше і барвисто.
У наш час "валентинки" представлені як вітальні листівки у вигляді сердечок, з найкращими побажаннями, освідченнями в коханні, пропозиціями руки та серця чи просто жартами. Традиційно їх пишуть зміненим почерком або лівою рукою і не підписують. Адресат повинен сам здогадатися, хто саме надіслав йому "валентинку". Крім "валентинок" люди дарують своїм коханим троянди (оскільки вважається, що вони символізують любов), цукерки-сердечка та інші предмети із зображеннями сердець, що цілуються птахів і, звичайно, справедливо визнаного символу Дня Святого Валентина - маленького крилатого ангелика Купідона.

Немає коментарів: