пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Всесвітній день шоколаду!


Він піднімає настрій, здатен знизити високий тиск і допомагає при кашлі краще за новомодні ліки. На нього щороку люди витрачають сім мільярдів доларів. Його історії і популярності позаздрять найвидатніші пам'ятки людства. І взагалі він ... ням-ням.

Сьогодні шанувальники солодкого відзначають Всесвітній день шоколаду (World Chocolate Day). День шоколаду вперше був придуманий французами в 1995 році.
Є думка, що першими навчилися робити шоколад ацтеки. Вони називали його «їжею богів». Іспанські конкістадори, які вперше доставили його до Європи, охрестили ласощі «чорним золотом» і використовували для зміцнення фізичних сил і витривалості.
Дещо пізніше споживання шоколаду в Європі обмежувалося лише аристократичними колами. Видатні жінки вважали шоколад афродізіаком. Так, мадам Помпадур була впевнена, що лише шоколад може розпалити вогонь пристрасті.
Лише на початку 20-го століття з появою промислового виробництва шоколадом змогли насолодитися і люди, що не належать до аристократії.
Як встановлено сучасною наукою, в шоколаді є елементи, які сприяють відпочинку і психологічному відновленню. Темні сорти шоколаду стимулюють викид ендорфінів - гормонів щастя, які впливають на центр задоволення, покращують настрій і підтримують тонус організму.
Є також гіпотеза, згідно з якою шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння. Але ось у чому вчені одностайні, так це в запереченні здатності шоколаду знижувати масу тіла! Адже добре відомо, що шоколад багатий поживними речовинами, в тому числі жирами, а значить і калоріями.

Немає коментарів: